EDI fakturor

Följ

Här kan du läsa mer om EDI-fakturering, vad det betyder, hur du registrerar dig för att skicka EDI och vad det kostar.

Vad är EDI?

EDI står för informationsöverföring mellan företag enligt ett av flera standard-filformat. Billogram stöder de vanligaste formaten i Sverige såsom PEPPOL och Svefaktura.

Från och med den 1 april 2019 trädde en ny lag i kraft som innebär att fakturor
till nya kunder inom bl.a. stat, kommun och landsting behöver skickas elektroniskt, i EDI-format.

Inom befintliga avtal kan leverantören fortsätta att fakturera enligt det leveranssätt som sedan tidigare är överenskommet.

Hur börjar jag skicka EDI-fakturor via Billogram?
Du anmäler dig för att börja skicka EDI-fakturor under fliken "Tilläggstjänster" som du hittar när du är inloggad i Billogram. Du kommer åt Tilläggstjänster genom att klicka på ert företagsnamn, högst upp till höger i webbläsaren.

När en faktura skickas som EDI hanterar Billogram konvertering och filöverföring mellan dig och din kund. Notera att det kan ta upp till 10 arbetsdagar första gången du skickar en EDI-faktura till en ny kund så det behövs göras en uppsättning.
Frågor och svar

EDI-faktura eller E-faktura?
E-faktura är ett samlingsbegrepp för elektroniska fakturor. EDI-faktura används mot företag, och motsvarande för privatpersoner/konsumenter benämns ofta som E-faktura.
Via EDI-funktionen i Billogram går det inte att skicka E-fakturor till privatpersoner.

Jag försöker skicka en EDI faktura, men kan inte välja det som leveranssätt
Kontrollera att all EDI-information om kunden är ifylld på kundkortet, och att både "Typ" och "Operatör" är ifyllt. När typen PEPPOL väljs så behöver även operatören vara PEPPOL.

Vad är GLN-nummer?
GLN står för Global Location Number och används för att identifiera ett företag. Samma företag kan ha flera olika GLN-nummer som representerar olika fakturaadresser eller avdelningar. Saknas GLN-nummer går det bra att skriva in organisationsnummer istället.

Kan jag byta leveranssätt till EDI på en redan skickad faktura?
Nej, det går inte att skicka om en befintlig faktura och välja EDI som nytt leveranssätt. Du kan kreditera fakturan, och sedan duplicera fakturan för att sedan skicka om som EDI.

Prisbilden för tjänsten är följande:

• 1000 kr uppstart
  • 500 kr i månadskostnad
  • 2,5 kr per faktura
  • 70 kr per ny uppsättning av mottagare (kund, kommun eller dylikt)

Priserna visas inklusive moms.

Om ni har några övriga frågor eller funderingar kring EDI, kontakta Billograms Support via support@billogram.com